Μήνυμα διπλής εμπιστοσύνης

Προέδρος του ΛΑΟΣ
Γ. Καρατζαφέρης
28 Ιανουαρίου 2009
Βουλευτής του ΛΑΟΣ
Υπουργός Μεταφορών
8 Δεκεμβρίου 2011

Υπέρτατος νόμος για κάθε γονιό είναι η υγεία του παιδιού του.
Ο αντίπαλος είναι μεγάλος, διακινεί τεράστια κεφάλαια και μπορεί και εξαγοράζει και συνειδήσεις αλλά και αδέσμευτες φωνές.
Ο αγώνας όμως θα συνεχισθεί γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ένας διάσπαρτος θάνατος. Χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι πολίτες και πάνω απ’ όλα να σοβαρευτούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι πολιτικοί.
ΛΕΠΕΝ
Νέο πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, προκειμένου να απεμπλακούμε από την πολύ μεγάλη και χρονοβόρα διαδικασία αδειοδότησης και να ενισχυθεί στο σημείο αυτό και η επιχειρηματικότητα και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις των συγκεκριμένων εταιρειών στην Ελλάδα.
Γενικός Διευθυντής Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας
Γιώργος Στεφανόπουλος
17-19 Μαΐου 2011
Το μήνυμα είναι ότι υπάρχει μία ευκαιρία που αφορά τον κλάδο μας.

Η ευκαιρία είναι ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο πρόγραμμα ένα διαγωνισμό για την επέκταση των αδειών για τα επόμενα 15 χρόνια.

Ο διαγωνισμός αυτός θα γίνει πριν το τέλος του έτους. Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι ότι σε αυτό το κλίμα ο διαγωνισμός αυτός θα πετύχει. Οι συνθήκες δεν είναι προφανείς. Η επιτυχία του διαγωνισμού δεν είναι προφανής, δεν ήταν προφανής. Το μήνυμα είναι ουσιαστικό όμως, και γιατί; Υπάρχει μία δεύτερη παράμετρος. Ποιός θα επενδύσει; Με τι χρηματοδότηση θα γίνουν οι επενδύσεις, στις συνθήκες που περιγράφουμε στην αγορά; Οι επενδύσεις θα γίνουν με τα ίδια κεφάλαια των εταιρειών που ενδιαφέρονται να επενδύσουν, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τη ρευστότητα της τοπικής αγοράς.

Αρα το μήνυμα είναι διπλής εμπιστοσύνης, δεν είναι απλά εμπιστοσύνης. Είναι ένα μήνυμα ότι μπορούμε να πάμε θετικά, να ανατρέψουμε μία αρνητική συγκυρία.

Ας προσέξουμε όμως ορισμένα στοιχεία της συζήτησής μας. Το επενδυτικό κλίμα στη χώρα γίνεται θετικό όσον αφορά τις τηλεπικοινωνίες;

Η απάντηση σε αυτό είναι ότι ουσιαστικά ξεκινήσαμε από ένα εχθρικό περιβάλλον. Δηλαδή σε ένα κλάδο, ο οποίος είναι κατά βάση των μεγάλων επενδυτών, δηλαδή επενδύουν στη χώρα οι ποιο μεγάλοι επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, και έχουν συνεισφέρει περίπου 6 δις επενδύσεων συσωρευτικά μέχρι σήμερα.
Είχαν ένα εχθρικό περιβάλλον το οποίο κυρίως έχει να κάνει με απλά θεσμικά ζητήματα, δηλαδή τη γραφειοκρατία, την αδειοδότηση του να υλοποιείς αυτό για το οποίο αδειοδοτείσαι.

Αλλάζει; Η απάντηση είναι ναι, αλλάζει. Δηλαδή υπάρχει κυβερνητική κατανόηση του προβλήματος και προτεραιοποίηση.

Υπάρχει ένας νόμος που έχει προετοιμάσει η κυβέρνηση για να λύσει να απλοποιήσει τη γραφειοκρατία στην αδειοδότηση της δική μας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να κάνεις διαγωνισμό για τις νέες άδειες για τα επόμενα 15 χρόνια και να μην μπορεί να αδειοδοτήσει τις υποδομές του ο επενδυτής.

Θα έχουμε και ένα νέο όφελος από εκεί. Ξοδεύαμε ιστορικά 35 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε κόστος γραφειοκρατίας. Δηλαδή, 1.500 δικαστικές υποθέσεις. Κτίζαμε ένα δίκτυο, το αποξηλώναμε. Αγκυλώσεις τοπικών κοινωνιών. Μία ατμόσφαιρα δυσανάλογη της υπευθυνότητας και της προσφοράς που μπορούμε να έχουμε αν παν τα πράγματα μπροστά.

Θα τα αλλάξουμε αυτά. Υπάρχει ένας νόμος που δεν λύνει το θέμα της αδειοδότησης μόνο, λύνει και το θέμα της διαφάνειας, της υπευθυνότητας απέναντι στον πολίτη ώστε να ξέρουμε κάθε επένδυση που γίνεται που αποσκοπεί, πως προστατεύεται η υγεία του και πάμε παρακάτω.

Αρα κάνουμε μία κίνηση συνολική: οι πάροχοι προς τον πολίτη, η πολιτεία προς την αγορά και τους πολίτες σε θεσμούς που πρέπει να ισχυροποιηθούν. Το να αλληλοκατηγορούμαστε και να καταλήγουμε σα μία λογική καταδίκης ο ένας του άλλου δεν έχει οδηγήσει πουθενά.

Ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση, το μήνυμα είναι ναι, εμπιστοσύνη στην αγορά, ναι κάτι αλλάζει. Φυσικά πρέπει να πάει πιο γρήγορα και επίσης πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία σε ένα άλλο επίπεδο.

Ποια είναι η ελληνικά αγορά σήμερα; Δεν είναι ίδια με αυτό το 2008. Το 2008, που για εμάς ήταν το κορυφαίο σημείο του κλάδου, η αγορά ήταν περίπου 5 δις ευρώ, να σας το πω σε κύκλο εργασιών. Σήμερα είναι 3 και κάτι. Δεν αλλάζει αυτό κάτι; Φυσικά το αλλάζει. Αρα η αγορά θα αναδομείται με διάφορους τρόπους. Για να αναδομείται θετικά, πρέπει να κινητοποιήσουμε τα κομμάτια της αγοράς που είναι ανερχόμενα.

Εμείς σας κλάδος τι έχουμε να προσφέρουμε σε αυτή τη διαδικασία; …

Αυτό έχει δημιουργήσει μία νέα αίσθηση ευκαιρίας. Εμείς την έχουμε ποσοτικοποιήσει αυτή την ευκαιρία με συγκεκριμένες μελέτες που έχουμε καταθέσει στους ενδιαφερόμενους, και πιστεύουμε πως μπορεί να ανατρέψουμε αυτή τη συγκυρία και από εκεί που μειωνόμαστε με 20% το 2011, και η κερδοφορία και τα έσοδα, να ανατρέψουμε την τάση αυτή στην επόμενη τριετία και να συνεισφέρουμε θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ, μικρή συνεισφορά, αλλά μετρίσιμη, στο μισό δις το χρόνο στην απασχόληση με 10.000 θέσεις εργασίας, ενώ χάσαμε 17.000 θέσεις εργασίας τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, στον ευρύτερο κλάδο, όχι στους 3 παρόχους, και επίσης στα δημόσια έσοδα. Ο κλαδος έχει ολοκάθαρη θετική σχέση με τα δημόσια έσοδα. Συνεισφέραμε το 2010 1,86 δις ευρώ φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, τέλος κινητής τηλεφωνίας, ασφαλιστικές εισφορές.

Το τελικό μήνυμα είναι λοιπόν ότι η Ελλάδα χρειάζεται τις τηλεπικοινωνιακές επενδύσεις συνολικά για να είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία θα προσελκύει επενδύσεις οι οποίες θα χρησιμοποιήσουν για πρόσθετη παραγωγικότητα … αυτές τις υποδομές.

Αρα το θετικό μήνυμα είναι ότι κάτι αλλάζει, αλλάζει θεσμικά, αλλάζει στην οικονομία σε πολύ δύσκολες συνθήκες, σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες αλλά που ελπίζω ότι με το κλίμα της επιστράτευσης και της αναζήτησης λύσεων θα προχωρήσουμε μπροστά.

Advertisements

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Ένα Σχόλιο to “Μήνυμα διπλής εμπιστοσύνης”

  1. kotobeacon Says:

    επιτέλους! μπράβο ο βαρίδης.
    Είμαι ακροδεξιός και πραγματικά τον συγχαίρω…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s