Οι «GhostBusters» των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων

Πηγή: Business Stories ΠΘ 318 της 27/03/2011 σελ. 14

BIG STORY
OI «GHOSTBUSTERS» ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ
Δημήτρης Κολοκοτρώνης fasmetrics

Αναλάμβαναν για λογαριασμό εταιρειών, ιδιωτών, βιομηχανικών μονάδων, αλλά και φορέων να μετρούν την ακτινοβολία κεραιών, υποσταθμών και πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ. Τώρα είναι το δεξί χέρι των κολοσσών της τηλεφωνίας

ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΛΑΜΠΑΔΙΤΗ

kolofatsa

Υστερα από πέντε χρόνια δουλειάς στα δίκτυα της Vodafone, ο διπλωματούχος ηλεκτρονικός μηχανικός κ. Δημήτρης Κολoκοτρώνης ένιωσε ότι ασφυκτιούσε μέσα στη στολή του υπαλλήλου και άρχισε να σχεδιάζει την ηρωική του έξοδο προς την ελεύθερη αγορά. Με μια ομάδα ταλαντούχων ηλεκτρολόγων μηχανικών έστησαν την εταιρεία Fasmetrics στο σαλόνι του διαμερίσματός του στην Κυψέλη, με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες που γεννούσε σταδιακά η αγορά νέας τεχνολογίας στη μέτρηση και τη μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στην Ελλάδα. Με μεταπτυχιακά στα ραντάρ και τα ευρυζωνικά συστήματα, η ομάδα δήλωνε open minded και ευέλικτη, έτοιμη να επέμβει, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα τμήματα των εταιρειών-κολοσσών που ζορίζονται από τη δομή τους και δεν μπορούν γρήγορα να δώσουν λύσεις.

Δυναμικό «παρών» και στη Βουλγαρία
Τα πρώτα τους βήματα ήταν προσεκτικά σχεδιασμένα. Προτίμησαν να οργανώσουν μια ομάδα τύπου «ghostbusters» που αναλάμβανε για λογαριασμό εταιρειών, ιδιωτών, βιομηχανικών μονάδων αλλά και φορέων να μετρά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία κεραιών, των υποσταθμών και των πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ, ώστε να εξασφαλίζεται ότι αυτή δεν ξεπερνά τα επιτρεπόμενα όρια ασφάλειας που θέτει ο νόμος. Στο πίσω μέρος του μυαλού τους όμως είχαν πιο φιλόδοξα σχέδια. Υπέθεταν ότι σύντομα οι μεγάλες εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα ήθελαν να «ξεμπλέξουν» από τις αναλύσεις ραδιοφάσματος και τις μελέτες σχεδιασμού και ανάπτυξης δικτύου, θεωρώντας πιο συμφέρον να αναθέτουν αυτό το εξειδικευμένο έργο σε μια αξιόπιστη ομάδα εξωτερικών συνεργατών (με τη μέθοδο του outsourcing). Η ευκαιρία ήρθε πολύ σύντομα με την ψήφιση του νόμου που υποχρέωνε τις εταιρείες να «φρεσκάρουν» τις αδειοδοτήσεις των δικτύων τους. Πρώτη τούς ανακάλυψε η Wind, ενώ στη συνέχεια μέσω της κινεζικής εταιρείας ΟΕΜ Huawei δούλεψαν για τη Vodafone. To πελατολόγιο αυξανόταν εντυπωσιακά. Η Vivacom (σταθερή και κινητή τηλεφωνία Βουλγαρίας), η Cosmote (Ελλάδα, Βουλγαρία, Αλβανία και Ρουμανία), η Siemens, η Cyta (ΟΤΕ Κύπρου), η αμερικανική Powerwave Technologies, η Nokia, η Ericsson, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, τα Ελληνικά Ναυπηγεία, αλλά και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας είναι οργανισμοί, μεταξύ άλλ ων, που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Η Fasmetrics ως η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία στα Βαλκάνια και την Κύπρο στον χώρο έχει διαπιστευτεί με το εξειδικευμένο σύστημα ποιότητας ΙSO17025:2005, με πεδίο εφαρμογής μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικών πεδίων υψηλών και χαμηλών συχνοτήτων από εθνικό φορέα διαπίστευσης.

Προτάσεις για την αξιοποίηση του ραδιοφάσματος
Οι υπηρεσίες που παρείχαν ήταν πολύπλευρες. Ελυναν προβλήματα στο δίκτυο, υπέβαλλαν προτάσεις για την καλύτερη αξιοποίηση του ραδιοφάσματος και γενικότερα φρόντιζαν η επένδυση να αποδώσει τα μέγιστα, προσφέροντας υψηλότερη ποιότητα υπηρεσίας φωνής και δεδομένων mission statement. Παρότι κατανοούμε ότι πρόκειται για απαραίτητο «εργαλείο» της σύγχρονης ζωής με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, κάποια παραδείγματα θα μας βοηθούσαν να εισχωρήσουμε καλύτερα στον άγνωστο κόσμο των δικτύων. «Με απλά λόγια», όπως μας εξηγεί ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, «μπορούμε να βοηθήσουμε μια εταιρεία να βελτιώσει την κάλυψή της σε σχέση με τις άλλες ώστε στις 100 κλήσεις που επιχειρούνται να χάνονται λιγότερες από δύο. Επίσης, να εξαλείψουμε την αλληλοπαρεμβολή με σκοπό την καθαρότητα του φάσματος και έτσι να «κατεβαίνουν» με μεγαλύτερη ταχύτητα τα δεδομένα».

Η εταιρεία των 25 ατόμων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε leader των Βαλκανίων στον τομέα των ραδιοσυχνοτήτων υπερδεκαπλασιάζοντας μέσα σε πέντε χρόνια τον τζίρο της. Aπό 35.000 ευρώ που συγκέντρωσαν στο ξεκίνημά τους το 2006 έφτασαν στο 1,2 εκατ. ευρώ το 2010. Ως αποτέλεσμα αυτής της επιτυχούς πορείας, τον Νοέμβριο του 2010, ο 35χρονος μάνατζερ της εταιρείας κ. Κολοκοτρώνης τιμήθηκε στα βραβεία «Κούρος» με το βραβείο «Στέλιος Χατζηιωάννου για το επιχειρηματικό ξεκίνημα της χρονιάς».

«Θυμόμουν πάντα μια ρήση του Καζαντζίδη»
Υπήρχε άραγε κάποια ρήση, μια συμβουλή που ακολούθησε ο κ. Κολοκοτρώνης και έδωσε δύναμη να ανοίξει τα φτερά του; «Οσο κι αν σας φαίνεται περίεργο», εξομολογείται ο 35χρονος μηχανικός, «θυμόμουν πάντα μια ρήση του Στέλιου Καζαντζίδη και του Τάκη Σούκα, που τόνιζαν ότι ο χώρος δεν κάνει τον καλλιτέχνη, αλλά η καλή μουσική, τα καλά τραγούδια. Και σε μια αυλή μπορούσαν να παίξουν. Ολος ο κόσμος, λοιπόν, αν θες να τον ανακαλύψεις, είναι στην αυλή σου». Μπορεί να ξεκίνησαν από την «αυλή του σπιτιού τους», που εν προκειμένω είναι η Ελλάδα, αλλά πλέον έχουν βάλει πλώρη για την παγκόσμια αγορά. «Αν εγώ λύσω ένα πρόβλημα στο δίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα, ίδια θα είναι η λύση και για τη Vodafone της Ισπανίας και της Κύπρου. Αυτός είναι ο ορισμός της παγκόσμιας αγοράς», επισημαίνει ο κ. Κολοκοτρώνης και συνεχίζει: «Με τις καινοτόμες λύσεις αποδεικνύουμε την τεχνογνωσία μας, γι’ αυτό δίνουμε τεράστια σημασία στην έρευνα. Ολα τα κέρδη μας στην έρευνα τα επανεπενδύουμε. Θα μπορούσα να πάρω μια Porsche αντί να επενδύσω στην έρευνα. Ετσι όμως δεν προχωράμε σε ανάπτυξη. Οι παθητικές επενδύσεις στα κότερα, τα σκάφη και τα Cayenne δημιούργησαν πολλά από τα αναπτυξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως κράτος».

vlakeies

Η dream team που παίζει τα δίκτυα στα δάχτυλα
Εργασιομανής, άνθρωπος των μεγάλων ιδεών αλλά και των μεγάλων αντοχών, ο κ. Κολoκοτρώνης «προπόνησε» την dream team της Fasmetrics ώστε να παίζει στα δάχτυλα τα δίκτυα των Βαλκανίων. «Σε τρεις ημέρες στήσαμε τις υποδομές για να αναλάβουμε έργο σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της Ρουμανίας. Το ίδιο συνέβη στην Αλβανία αλλά και την Κύπρο. Τρέξαμε δέκα φορές πάνω κάτω τη χώρα. Πρέπει να ταιριάζει η χημεία των ανθρώπων που συνεργάζεσαι. Να μην υπάρχουν δεύτερες σκέψεις. Να δουλεύουν όλοι για τον κοινό στόχο. Ειδικά ο μάνατζερ πρέπει να αντιλαμβάνεται την προστιθέμενη αξία των συνεργατών του και να την αξιοποιεί».

«Αν ήμουν παιδί επιχειρηματία, θα είχα στήριξη»
– Ως επιστήμων, επιχειρηματίας, αυτοδημιούργητος αναρριχηθήκατε μόνος σας χωρίς κεφάλαια και οικογενειακή υποστήριξη. Θα ήταν πιο εύκολο αν είχατε πλάτες;
Αν ήμουν παιδί επιχειρηματία, κάποιος θα με βοηθούσε με τις γνωριμίες του, έστω ακόμα για να παρακάμψω τη γραφειοκρατία. Αυτά τα πέντε χρόνια ανέβηκα μόνος μου όλα τα σκαλιά. Πιστεύω ότι κάποιος που τα βρήκε έτοιμα, κάπου υστερεί, κάτι θα του λείπει σε γνώση και εμπειρία.
– Ποια εμπόδια ορθώθηκαν στην πορεία ανάπτυξης της εταιρείας;
Οπως όλοι οι επιχειρηματίες θα πω και εγώ ότι τα οξύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι η υψηλή φορολογία και η γραφειοκρατία. Θα προσθέσω ότι οι κακές υποδομές της χώρας για τη νεανική επιχειρηματικότητα, η κουλτούρα των ανθρώπων και το χαμηλό ερευνητικό επίπεδο των πολυτεχνικών σχολών μας εμποδίζουν να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Το κυριότερο όμως από όλα, αυτό που με στενοχωρεί βαθιά, είναι ότι ως ελληνική εταιρεία πληρώνουμε την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους. Μας κοιτούν με δυσπιστία και πρέπει να καταβάλλουμε τριπλάσια προσπάθεια για να πείσουμε ως Ελληνες για την αξιοπιστία μας στην αγορά. Σημεία των καιρών που δεν αποκλείεται να αλλάξουν, αν περισσότερες αξιόπιστες ελληνικές εταιρείες γίνουν leaders της αγοράς με παγκόσμια εμβέλεια και πείσουν για τη σοβαρότητα και την αναπτυξιακή δυναμική τους. Για να μη φεύγουν τα αστραφτερά μυαλά μονίμως στο εξωτερικό. Μήπως και χαράξουμε νέα πορεία στη χώρα, μετά τα σκάνδαλα και τα μνημόνια.

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ FASMETRICS ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΕΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ, ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΗΣ VODAFONE, ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΨΕΛΗ. ΣΗΜΕΡΑ Η VODAFONE, Η WIND ΚΑΙ Η COSMOTE ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΛΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ SIEMENS, ΤΗ NOKIA, ΤΗΝ ERICSSON, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ, ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Advertisements

Ένα Σχόλιο to “Οι «GhostBusters» των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων”

  1. GEORGE Says:

    Τους έψαξε κανείς; Εχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s