Τρόποι ανακάλυψης κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Αυτό είναι ένα ενημερωτικό κείμενο, που καταγράφει τους τρόπους ανακάλυψης κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Κάνετε κλικ εδώ για να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας.

nowhere to hide

Α. Μέσω παρατήρησης

1. Οι περιοχές με κεραίες χαρακτηρίζονται από πολύ καλή ποιότητα σήματος. Ετσι, ελέγχουμε τη σχετική ένδειξη σε κινητά από όλες τις εταιρείες. Αν η ένδειξη του σήματος είναι η μέγιστη ανεξάρτητα από τον όροφο και το σημείο που βρισκόμαστε, μάλλον «συγκατοικούμε» με κεραία. Συχνά, κοντά σε κεραίες, υπάρχει άριστο σήμα ακόμη και σε υπόγειους χώρους.
2. Η ξαφνική κατακόρυφη βελτίωση της ποιότητας του σήματος είναι ένδειξη νέας κεραίας κοντά μας. Συνήθως, αυτής της βελτίωσης προηγείται μία διακοπή στο σήμα.
3. Η εμφάνιση συνεχιζόμενης, αναίτιας και ανεξήγητης ημικρανίας και πονοκέφαλου μπορεί να είναι ένδειξη κεραίας κοντά μας.

B. Μέσω των επίσημων φορέων

Αφού σημειώσουμε τους δρόμους που μας ενδιαφέρουν, απευθυνόμαστε σε:
1. ΕΕΤΤ, ζητώντας να μας κοινοποιήσουν τη λίστα των αδειοδοτημένων κεραιών σε αυτούς τους δρόμους
2. ΕΕΑΕ, ζητώντας να μας κοινοποιήσουν τη λίστα των κεραιών που έχουν θετική γνωμάτευση μελέτης ηλεκτρομαγνητικών επιπτώσεων σε αυτούς τους δρόμους
3. Πολεοδομία, ζητώντας να μας κοινοποιήσουν τη λίστα των κεραιών που έχουν έγκριση εγκατάστασης σε αυτούς τους δρόμους
4. Περιφέρεια – Δνση ΠΕΧΩ, ζητώντας να μας κοινοποιήσουν τη λίστα των κεραιών που έχουν έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε αυτούς τους δρόμους

Ετσι, θα έχουμε στα χέρια μας μία λίστα κάποιων κεραιών της περιοχής μας. Προσοχή, αν δεν έχουν την ΑΔΕΙΑ της ΕΕΤΤ, είναι παράνομες.

Γ. Μέσω της οπτικής έρευνας

Η εγκατάσταση μιας κεραίας περιλαμβάνει τους ιστούς, το link και τα βοηθητικά μηχανήματα.

Πολύ συχνά καμουφλάρουν επιτυχώς την κεραία, αλλά τα βοηθητικά μηχανήματα λόγω έλλειψης χώρου είναι σε εμφανή θέση. Επίσης, το link πρέπει να είναι σε εμφανή θέση γιατί συνδέει αυτή την κεραία με άλλες.

Βέβαια, η καλύτερη εγκατάσταση επιτυγχάνεται σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή, γιατί οι εταιρείες μπορούν να εντάξουν αρμονικά τις κεραίες και τα μηχανήματα στο κτίσιμο, ώστε να μην το πάρουμε είδηση.
  
Ανεβαίνουμε στο ψηλότερο κτίριο της περιοχής και ελέγχουμε προσεκτικά με κιάλια τις ταράτσες. Χρησιμοποιούμε φωτογραφική μηχανή για να καταγράψουμε την υπάρχουσα κατάσταση και ζουμάρουμε σε όλες τις «περίεργες» κατασκευές.

Συνήθως, οι κεραίες καμουφλάρονται σε διαφημιστικές πινακίδες, θερμοσίφωνες, καμινάδες, κολώνες και στύλους.

Για περισσότερες φωτογραφίες από κεραίες, κάντε κλικ εδώ.

Δ. Μέσω της έρευνας με χρήση μετρητή Η/Μ ακτινοβολίας

Ενας απλός μετρητής κοστίζει από 50 – 150 ευρώ. Αφού ελέγξουμε τα επίπεδα της Η/Μ ακτινοβολίας στο σπίτι μας, ερευνάμε την περιοχή χρησιμοποιώντας τον μετρητή. Σε συνδυασμό με την οπτική έρευνα, αλλά και τα στοιχεία κεραιών που έχουμε, γυρνάμε σαν τους τρελούς στο δρόμο για να βρούμε τις κεραίες.

Ε. Επόμενες ενέργειες

Εδώ θα βρείτε ένα ενημερωτικό κείμενο για τις νομικές και νόμιμες διαδικασίες, που πρέπει να ακολουθηθούν, για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Advertisements

25 Σχόλια to “Τρόποι ανακάλυψης κεραιών κινητής τηλεφωνίας”

 1. ark Says:

  Πολύ καλή η προσπάθειά σας για την ενημέρωση. Έχουμε λίγο βαθιά μεσάνυχτα για ότι αφορά τα κινητά και την υγεία μας. Ιδιαίτερα για τις κεραίες που μπορεί να είναι πάνω από το κεφάλι σου και να μην έχεις πάρει χαμπάρι τιποτα!

 2. grigoris’s weblog Says:

  […] σας αφορά; Διαβάστε το τελευταίο άρθρο (τρόποι ανακάλυψης κεραιών κινητής τηλεφωνίας) και ανεβείτε στην ταράτσα […]

 3. sakis pappas Says:

  μετρητη ακτινοβολιας
  πως λεγεται και απο που μπορουμε να αγορασουμε?

 4. keraies Says:

  http://em-pollution-gr.blogspot.com/2008/02/blog-post_22.html

 5. sakis pappas Says:

  ευχαριστω για την απαντηση σου
  για οσους ενδιαφερονται να μαθουν περισοτερα
  για την ακτινοβολια γινεται Ημερίδα για την ακτινοβολία και τις επιδράσεις της
  περισοτερες πληροφοριεσ εδω¨
  http://www.electrologos.gr/article.php?ID=109

 6. Νίκος Says:

  καλησπέρα!

  Διάβασα την ανακοίνωση για την ημερίδα, αλλά δεν γράφει ποιοι θα είναι οι ομιλητές, πράγμα πολύ σημαντικό για την εγκυρότητα του εγχειρήματος!΄(ούτε οι διοργανωτές στο site τους άναφέρουν ομιλητές) Περίεργο δεν είναι αυτό; Ποιοι είναι αυτοί οι άγνωστοι και ανώνυμοι «ειδικοί» που θέλουν να μας διαφωτίσουν;

  Επίσης, ο τίτλος της ημερίδας έχει εκπληκτική ομοιότητα με τον τίτλο φυλλαδίου που έχει εκδόσει εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

  Λέτε να θέλουν να μας πουν πόσο … «καλό» κάνουν οι κεραίες;

 7. Κηφισιά SOS Says:

  Φίλε Νίκο, ο σύλλογος Κηφισιά SOS πληροφορήθηκε ότι οι ομιλητές στη συγκεκριμένη εκδήλωση είναι πραγματικά εξαιρετικοί. Μπράβο για την πρωτοβουλία των διοργανωτών και ευχαριστούμε τον Σάκη Παππά για την ενημέρωση.

 8. ioan_katev Says:

  Θα ήθελα να με ενημερώσετε για μαγαζιά που πουλάνε μετρητές η/μ ακτινοβολίας, γιατί δεν μπορώ να βρω πουθενά, ενώ αυτά που έχουν τους έχουν εξαντληθεί προς το παρόν.

 9. sonia Says:

  ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΑΝ ΟΙ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΛΑΒΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ Η ΟΧΙ. ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η/Μ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ΤΑ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΤΑ BLUETOOTH …………… ΔΕΧΟΜΑΣΤE TOY KOΣΜΟΥ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΗ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑ. ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΑ 12 ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΣΑΣ. ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕ ΕΝΑΣ ΤΥΠΟΣ-ΜΕΣΑΖΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΕΡΑΙΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ ΜΟΥ. ΤΑΡΑΧΤΗΚΑ ΚΑΙ ΑΝΤΕΔΡΑΣΑ ΑΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΓΙΑ 10.000 ΕΥΡΩ/ΕΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΑΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΣΑΣ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΚΑΙ ΑΣΗΜΑΝΤΗ ΠΟΛΗ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΠΟΛΛΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΑΠΝΟΔΟΧΩΝ, ΤΕΝΕΚΕΔΩΝ, ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΟΥΤΙΩΝ Κ.Α. ΦΥΣΙΚΑ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΚΡΥΦΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑ ΒΙΑΙΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΔΕ ΒΟΗΘΑΝΕ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΣΧΥΡΟΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΟ. ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΙΣΧΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΕΡΑΙΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΧΥ. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ. ΤΟ ΨΑΧΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΜΑΘΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΔΕΧΤΗΚΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ …………

 10. Δήμητρα Says:

  είσαι κορόιδο και σε πιάσανε κότσο. λίγα σου δίνουν! ξέρεις πόσο κάνει η χημειοθεραπεία; ξέρεις πόσο κάνει μία αξιοπρεπής κηδεία;

  μόνο 833 ευρώ το μήνα? σε βάρεσε το bluetooth στο κεφάλι! Να τη βάλεις την κεραία να τη χαίρεσαι και ο θεός μαζί σου… το καλό πειραματόζωο είναι το συνειδητοποιημένο πειραματόζωο

  αν φυσικά σε νοιάζουν οι γείτονες, γιατί δεν τους ενημερώνεις πιο πριν να σου πουν τη γνώμη τους? αν αξίζουν 833 ευρώ το μήνα αυτά που θα τραβήξεις μόλις το πάρουν είδηση οι πρώην φίλοι σου… καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα!

 11. Giorgos Says:

  Καλά όλα αυτά, κανείς δεν θέλει μια κεραία τηλεφωνίας στη γειτονιά του αλλα ΟΛΟΙ τσαντιζόμαστε αν δεν εχουμε καλό σήμα στο κινητό μας.

  Χρόνια τώρα έχω την απορία όσοι φωνάζουν να φύγουν οι κεραίες απο τη γειτονιά τους έχουν άραγε κινητό.

 12. Γείτονας Says:

  Ποιος σου το ειπε αυτο; Βλεπεις κανενα να διαμαρτυρεται στη δικη μας γειτονια; Ολοι χαίρονται που επεσε η παρανομη κεραια της cosmote και δεν λειτουργει η κεραια της wind. Ειμαστε τοσο χαρουμενοι που ψαχνουμε να βρουμε και την κεραια της vodafone.

 13. potis21 Says:

  στα κινητά σας, μιλάτε? τί σήμα έχετε?

 14. Γείτονας Says:

  το πρωτο μου κινητό της wind έχει μια γραμμούλα, το δεύτερο της cosmote δύο

 15. potis21 Says:

  ελπίζω μόνο να μην μιλάτε πολλή ώρα.

  η ισχύς εκπομπής στην μπάντα που εξαναγκάζεται το κινητό να μιλήσει λόγω απόστασης GSM900 στην ενδειξη σήματος «μιας γραμμής» ειναι 2Watt και στην ενδειξη 2 γραμμών περίπου 0,65 του βατ μέχρι και 1 βατ..

  συνιστώ την χρήση bluetooth για καλύτερη προστασία σας.

  Πάντα φιλικά.

 16. Δήμητρα Says:

  έχεις δίκιο φίλε γιάννη, ευτυχώς, όπως με πραγματικό πατρικό ενδιαφέρον μας λες και εσύ, για τα κινητά υπάρχουν πολλές λύσεις. μπορείς, στο κάτω-κάτω να τα πετάξεις…

  όταν όμως ο κάθε κερατaς σηκώνει κεραία λίγα μέτρα από το δωμάτιο που κοιμάται το παιδί σου τί κάνεις; κάθεσαι χαρούμενος γιατί δεν σε ακτινοβολεί το κινητό σου; ψάχνεις να βρεις πόσα άλλα πράγματα κάνουν κακό σήμερα; μαμάς τον αδόξαστο στον κάθε φούστη που βάζει το μηνιάτικο του πάνω από την υγεία του παιδιού σου;

 17. potis21 Says:

  Αν ειναι για το μηνιάτικο, και βέβαια.

  Το θέμα ειναι τι να κάνεις με τις κεραιες που νομιμότατα φυτρώνουν πάω σε κάθε κτίριο ΟΤΕ και δεν μπορεί να τις ξεκουνήσει κανεις…

 18. Δήμητρα Says:

  Ο ίδιος νόμος ισχύει για όλες τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οποια κεραία δεν έχει την άδεια της ΕΕΤΤ είναι παράνομη. Επιπλέον, όποια κεραία δεν έχει έγκριση πολεοδομίας, πέφτει πιο εύκολα. Οργάνωση θέλει

 19. Δήμητρα Says:

  Δεν σημαίνει τίποτα ότι είναι πάνω στο κτίριο του οτε. Και άδεια ΕΕΤΤ να έχει, πρέπει να ελέγξεις ότι το κεραιοσύστημα ανταποκρίνεται σε αυτό που έχει δηλωθεί. Αν έχουν άδεια ΕΕΤΤ ή και έγκριση πολεοδομίας για άλλο πράγμα, και άλλο πράγμα έχουν κατασκευάσει, τότε είναι εξίσου παράνομοι!

 20. Γείτονας Says:

  Αν βλέπεις κεραία πάνω σε κτίρο της deutsche telecom είναι πιθανότατα παράνομη. Ούτε έγκριση ακτινοβολίας από τον Δημόκριτο δεν μπαίνουν στον κόπο να ζητήσουν!

  Φίλε Potis21, εγώ χρησιμοποιώ hands-free με καλώδιο, να πάρω bluetooth?

 21. potis21 Says:

  ειναι λίγο παράνομο το καλώδιο κατα την οδήγηση.

  τα bluetooth εχουν ισχυ μονοψήφια mW και δεν τηγανίζουν τίποτα ουσιαστικό. Επιτρέπουν όμως (κάτι πολύ σημαντικό) σε περιοχές με δυσκολο σημα την τοποθέτηση της συσκευής του κινητου πλησίον παραθύρου ενω το κουτάκι του bluetooth το διατηρουμε πάνω μας.

  τα καλύτερα βτ εχουν καλωδιο 25-30εκ οπου στηρίζονται στο πέτο και ετσι δεν ακινοβολυν μεσα στο αυτί μας αλλά τα 10mW τους τα ακτινοβολυν μακριά απο αυτό. Σιγουρα δνε εχει καμία σχέση η ενεργεια που δεχόμαστε απο ενα βτ με αυτή που δεχομεθα απο κινητό.

 22. axmet Says:

  eimai apo to 47 gymnasio athinon prosta apo to sxoleio uparxoun duo keraies h opeies apexoun molhs 10 metra apo to sxoleio eno o nomos provlepi toulaxiston 200 metra apostash oi kerais autes einai thanatofores paranomes kai tha prospathisoume na ths vgaloume hte nomhka hte emeis. opoios mpwrh na vohthisi na erthi sto sxoleo…..fxaristo.

 23. Conan Says:

  Καλή δύναμη! Αν κινηθείτε οργανωμένα και ενωμένοι μπορείτε να έχετε αποτέλεσμα. Πάντως δεν υπάρχει νομικός περιορισμός για 200μ, απλώς ο νόμος απαγορεύει την τοποθέτηση κεραιοσυστημάτων πάνω σε σχολεία.

  Δείτε τις διαδικασίες:
  Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας
  https://keraies.files.wordpress.com/2008/03/keraieswordpresscom_v02.pdf

 24. Ελενα Says:

  Γεια σας,σας ανακάλυψα ψάχνοντας να βρω΄στοιχεία για ένα βόμβο που ακουω εδω και εναμιση χρόνο.Ψαχνοντας διάφορες αιτιες εφτασα και σιτς παρανομες κεραιες.Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει θόρυβος απο κεραία τέτοιος που να μεταφέρεται και μέσω εδάφους? Εχω γυρίσει την περιοχή με τα πόδια και δεν είδα κάτι υποπτο.Με ψιλιάζει βεβαια και το γεγονος ότι κατι γειτονες συζηταγανε για το οτι δινουν 13000 για κεραια.
  Σημείωση ότι ειμαι εκτος Αθηνων εντός Αττικής όμως και η μορφολογία του εδάφους είναι στο σημείο που είμαι λίγο κοίλη,δηλαδή υπάρχει ρεματάκι και δημιουργέι για αρκετα μετρα δεξια αριστερα μικρό κοιλωμα ,στο οποιο ακουγεται εντονα ο βομβος και οταν απομακρυνομαστε δεξια αριστερα ελατωνεται.
  Παρατηρηση ότι μου δημιουργεί πονοκεφαλο και ζαλαδα ,ισως να ειναι απο την ενοχληση .

  πως μπορω να δω αν οφειλεται σε κεραια?? και που να απευθυνθω??

 25. keraies Says:

  Πολλοί άνθρωποι έχουν ευαισθησία στην η/μ ακτινοβολία και εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα. Αν υπάρχει κεραία, πιθανότατα ο βόμβος προέρχεται από τα μηχανήματα (πχ κλιματισμός). Ισως να την εντοπίσετε από τις 2+ εξωτερικές μονάδες κλιματισμού.

  Με έναν απλό μετρητή η/μ ακτινοβολίας μπορείτε να βρείτε σημεία όπου υπάρχει υψηλή ακτινοβολία (κόστος από 50 ευρώ).

  Για αν υπάρχει κεραιοσύστημα μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΕΕΤΤ και στην ΕΕΑΕ (βλέπετε νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας).

  Φωτογραφίες από κεραιοσυστήματα:
  https://keraies.wordpress.com/2008/02/27/

  Νόμιμες διαδικασίες απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας:
  https://keraies.files.wordpress.com/2008/03/keraieswordpresscom_v02.pdf

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s